مقدمه
اتریوم دومین رمزارز محبوب دنیاست، که چندین سال پس از بیت کوین خلق شد. با اینحال دیری نپایید که به عنوان رقیب کوین اصلی یعنی بیت کوین شناخته شد. اتریوم نسل دوم ارزهای دیجیتالی است، که با الگو گرفتن از بلاک چین شبکه اصلی خود را با کمی تفاوت بنا کرد. شبکهای که بستری محبوب برای راهاندازی بسیاری از ارزهای دیجیتالی مطرح بعدی مانند ترون شد. هدف از ایجاد اتریوم نیز حذف واسطهها و ناشناختهبودن تراکنشها بود، اما با ارتقای تکنولوژی بلاک چین بزودی فراتر از سطح انتظارات ظاهر شد. بدین سبب به ویتالیک بوترین “خالق اتریوم” لقب نابغه دنیای کریپتو را دادند.
ارز دیجیتال اتریوم (Ethereum)
اتریوم یک پلتفرم بلاکچین غیرمتمرکز است. این پلتفرم به شکل یک شبکه همتا به همتا فعالیت کرده و بهطور ایمن کدهای برنامه خود را تحت عنوان قراردادهای هوشمند اجرا و تأیید میکند. قراردادهای هوشمند به شرکتکنندگان اجازه میدهد تا بدون حضور یک مقام مرکزی، با یکدیگر معامله کنند. سوابق تراکنشها تغییرناپذیر و قابل تایید هستند و بهطور ایمن در سراسر شبکه توزیع میشوند و به شرکتکنندگان، مالکیت و امکان مشاهده کامل دادههای تراکنش را میدهند.
تراکنشها از حسابهای اتریوم ایجاد شده توسط کاربر ارسال و دریافت میشوند. یک فرستنده پس از اینکه تراکنشها را امضا کرد (پردازش کرد) میتواند اتر (Ether)، ارز دیجیتال بومی اتریوم را به عنوان هزینه پردازش تراکنشها در شبکه دریافت کند. نماد اتریوم در دنیای ارزهای دیجیتال ETH میباشد.
اتریوم یک پلتفرم بسیار منعطف را ارائه میدهد، که بر اساس آن میتوان برنامههای غیرمتمرکز را با استفاده از زبان اسکریپتنویسی Solidity و ماشین مجازی اتریوم ساخت. توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز که قراردادهای هوشمند را روی اتریوم مستقر میکنند، از اکوسیستم غنی، ابزار توسعهدهنده و بهترین شیوههای ایجاد شده با این پروتکل بهره میبرند. بلوغ پروتکل اتریوم به کیفیت تجربه استفاده از آن برای کاربران معمولی و جدید برنامههای اتریوم کمک شایانی میکند.
این مهم مخصوصاً از طریق کیفپولهایی مانند MetaMask، Argent، Rainbow و موارد دیگر که رابط کاربری سادهای را ارائه میکنند، اتفاق میافتد که از طریق این کیف پولها میتوان با بلاک چین اتریوم و قراردادهای هوشمند مستقر در آنجا تعامل کرد. پایگاه کاربر بزرگ اتریوم، توسعهدهندگان را تشویق میکند تا برنامههای خود را در شبکه مستقر کنند، که این امر اتریوم را به عنوان خانه اصلی برنامههای غیرمتمرکز مانند DApps و DeFi و NFT ها بیشتر تقویت میکند.
در آینده پروتکل اتریوم 2.0، که فعلا در دست توسعه است، شبکه مقیاسپذیرتری را برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز که به توان عملیاتی تراکنش بالاتری نیاز دارند، ارائه خواهد کرد. ناگفته نماند که تقریباً تمام کیفپولهای دیجیتال مانند تراست ولت، اتمیک ولت، متامسک، کول ولت و لجر از این ارز پشتیبانی میکنند.
تاریخچه قیمت و خرید ارز دیجیتال اتریوم
حتی با توجه به محبوبیت زیاد و توسعه روزافزون، اتریوم از ابتدای پیدایش تا امروز نوسانات زیادی داشته است. این ارز دیجیتال سال 2015 را با قیمت حدود 1 دلار به اتمام رساند. در 2016 با اینکه به قیمت بالای 13 دلار رسید اما در پایان سال برای هر واحد حدود 8 دلار قیمتگذاری میشد. اولین جهش شدید قیمت آن در سال 2017 اتفاق افتاد، زمانی که هر واحد اتریوم به بیش از 700 دلار رسید.
اتریوم سال 2018 را با یک ATH (بالاترین نرخ تا آن لحظه) شروع کرد و در ماه ژانویه این سال به عددی بالای 1400 دلار دست پیدا کرد. گرچه در پایان سال قیمت هر واحد آن به حدود 130 دلار رسید. سال 2019 برای اتریوم تقریبا سالی یکنواخت بود و با وجود هیجانات بازار، قیمت آن در ابتدای سال با سقوط به حدود 107 دلار آغاز و در پایان سال با تقریب 129 دلار به اتمام رسید. اولین سال در رشد شدید این ارز دیجیتال را میتوان سال 2020 در نظر گرفت، به شکلی که این سال را میتوان پایهی قیمت اتریوم در حال حاضر دانست.
شروع 2020 برای اتریوم با رشد اندکی نسبت به سال 2019 همراه شد و قیمت آن به مثبت 180 دلار رسید. تا نیمهی سال نوسانات آن زیاد نبود اما اتمام سال، قیمت نزدیک به 750 دلار را به همراه داشت. 2021 که سال شکوفایی اتریوم به حساب میآید نیز با یک ATH شروع شد و قیمت هر واحد اتریوم به حدود 1475 دلار رسید. این رشد تا ماه آوریل و حدود قیمت 2800 دلار ادامه پیدا کرد. ماه می این سال جهشهای قیمتی زیادی برای اتریوم داشت و در بازهی حدودی 1730 تا 4370 نوسان کرد اما پس از آن دوباره فرآیند رشد قیمتی خود را پیش گرفت. در ماه نوامبر همین سال بالاترین رکورد قیمتی خود را در عدد 4868 دلار به ثبت رساند و بعد از آن وارد یک روند نزولی شد. در حال حاضر قیمت هر واحد اتریوم حدود 2907 دلار میباشد.
تحلیل وضعیت فعلی ارز دیجیتال اتریوم
همانطور که میدانیم تحلیل یک ارز دیجیتال در دو بخش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال تقسیمبندی میگردد. تحلیل تکنیکال مربوط به چارت قیمتی و فاندامنتال مربوط به اخبار و حواشی رمز ارز است. در این بخش به بررسی هر دوی اینها میپردازیم که در کنار هم میتوانند روی آینده ارز دیجیتال اتریوم تاثیرگذار باشند. در نظر داشته باشید که این تحلیلها صرفا پیشنهاد نویسنده و مجموعهی بیدارز است و قطعیتی در آن نیست. تصمیم نهایی برای خرید و فروش با خود کاربران است.
تحلیل فنی (تکنیکالی) وضعیت اتریوم
با توجه به این مسئله که اتریوم کانال نزولی خود را که مدتیست در آن گیر کرده بود، از بالا شکسته و پولبک خود را نیز کامل کرده، میتوان انتظار افزایش نرخ آن را داشت. از طرف دیگر قیمت در تایم فریم روزانه الان در محل بازگشت به اندیکاتور میانگین قیمتی (Moving Average) با شاخص زمانی 20 است، میتوان توقع داشت که این شاخص نیز به عنوان اهرم حمایتی بتواند اتریوم را از سقوط بیشتر نگه دارد. همچنین منطقه قیمتی 2900 دلار نیز یک منطقه حمایتی برای اتریوم به حساب میآید؛ البته این منطقه را میتوان بازه 2800 تا 2900 دلار در نظر گرفت.
در صورت رشد از این منطقه، احتمال میرود اولین گام حرکتی آن تا حدود 3100 باشد و در صورتی که حمایتها نتوانند قیمت را نگه دارند، احتمال رسیدن به محدوده 2550 دلار برای هر واحد اتریوم وجود دارد. تایم فریم 4 ساعته نیز نشان از حرکت قیمت در یک کانال صعودی دارد، که شروع آن پس از آخرین ریزشها تا سطح قیمتی 2159 بوده است. در حال حاضر قیمت در کف این کانال قرار دارد و میتواند مهر تاییدی بر صحبتهای قبل باشد.
تحلیل بنیادی (فاندامنتال) اتریوم
در مدت اخیر چند خبر از سرمایهگذاری نهنگهای این رمز ارز روی ارزهای دیگر انتشار پیدا کرد. این سرمایهگذاریها روی ارز دیجیتال اکسی اینفینیتی مربوط به یک بازی به همین نام با نماد AXS و یک ارز کمتر شناخته شده به نام رندر با نماد RNDR بوده است. یک خبر مهم دیگر، رسیدن هش ریت اتریوم به 1.11 پتاهش بر ثانیه است، که افزایش امنیت، قدرت و سرعت شبکه اتریوم را نشان میدهد. همچنین احتمال افزایش تعداد استخراجکنندگان آن را به دنبال خواهد داشت.
یکی از تحلیلگران بزرگ و فعال حوزه کریپتو با نام مستعار Smart Contracter که بیش از 204،000 دنبالکننده در توییتر دارد، در آخرین مقاله خود اعلام کرده است که با بررسی میانگینهای قیمتی و حرکتی اتریوم در مدت اخیر در تایم فریم 4 ساعته، به این نتیجه رسیده که اتریوم در حال حاضر در یک منطقه “فرصت” قرار دارد و مخاطبان باید آن را زیر نظر بگیرند.
پیشبینی آینده ارز دیجیتال اتریوم
اتریوم یکی از پراستفادهترین ارزهای دیجیتال همچنین پرکاربردترین شبکههای بلاک چین در دنیا به حساب میآید. حجم بالای ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده توسط این شبکه در کنار انواع پروژههای DApps و DeFi که پیوسته در این شبکه فعالیت میکنند، همچنین افزایش روزافزون مخاطبان NFT ها، محبوبیت اتریوم را بسیار افزایش داده است. به گفتهی خیلی از تحلیلگران بزرگ بازار مانند شرکت Ark Invest، قراردادهای هوشمند این شبکه همچنین پروژه های DeFi (پروژه های مالی غیرمتمرکز) میتوانند مردم را از بازارهای سنتی همچنین بانکها و منابع نظارتی مشابه به سمت خود بکشند.
از جانب دیگر پروژه اتریوم 2 که به گفته خود تیم توسعهدهنده تا اواسط 2022 راهاندازی خواهد شد، در کنار معایبی که دارد، سود زیادی برای کاربران آن فراهم میکند. در اتریوم 2 دیگر خبری از استخراجکنندگان امروزی نیست؛ به این معنی که برای استخراج نیازی به سیستمهای پیشرفته ندارند و بهجای آن با ذخیره کردن اتریوم پاداش دریافت میکنند. به شکل خلاصه میتوان گفت که الگوریتم این ارز دیجیتال از اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) تغییر میکند.
تیم توسعهدهنده اتریوم در سایت خود خبر از برگزاری گردهمایی و همایشهای گوناگون در سال جاری برای معرفی هرچه بیشتر اتریوم و پروژههای آن میدهند. بخش اعظم این همایشها مربوط به خود اتریوم و شبکهی آن است. در کنار این موضوع، همایش مربوط به NFT ها و DeFi ها نیز در این لیست دیده میشود. تیم اتریوم در همایش NFT ها که قرار است در تاریخ چهارم و پنجم آوریل در لیسبون برگزار شود، تاکنون بیش از 50 هنرمند و تولیدکننده و کلکسیونر این دسته از توکنها را برای سخنرانی و معرفی کارهای خود دعوت کرده است، که قطعا میتواند مخاطبان بسیار زیادی از سرتاسر جهان جمع کند.
تمام این موارد میتوانند مهر تاییدی بر چشمانداز روشن در آینده ارز دیجیتال اتریوم و شبکه آن باشند. تیم Ark Invest در بخش دیگری از مقاله خود اعلام کرده است که پیشبینی این تیم برای سرمایه اتریوم تا سال 2030 بیش از 20 تریلیون دلار است. پس میتوان گفت که اتریوم را باید به عنوان یکی از ارزهای دیجیتال برتر آینده تحت نظر داشته باشیم.
جمعبندی
بلاک چین اتریوم در ماههای اخیر با افزایش محبوبیت مواجه شده است، زیرا توسعهدهندگان از آن برای ساخت پروژههای مالی غیرمتمرکز بلاک چینی و NFT ها استفاده کردهاند. به گفته طرفداران، ظهور برنامههای کاربردی جدید مانند مواردی که ذکر شد، قدرت و تاثیر این شبکه را حتی بیش از پیش نشان میدهد؛ زیرا افزایش فعالیت علاوه بر اینکه ظرفیت خارقالعاده این شبکه را به رخ میکشد؛ در نهایت به توسعه هر چه بیشتر این شبکه منجر میشود.
از سوی دیگر اتریوم قصد دارد زیرساخت اینترنت فعلی دنیا را متحول کند. این پروژه قصد دارد بسیاری از فرآیندهایی را که هنوز به واسطههایی مانند استفاده از اپلیکیشن فروشگاهی یا کار با مدیران صندوق نیاز دارند، خودکار کند. ETH بیشتر به عنوان راهی برای تعامل با شبکه اتریوم استفاده میشود، اگر چه قطعاً فرآیند انتقال پول را نیز انجام میدهد.