مقدمه
فناوریهای بلاک چین بازارهای جهانی را متحول کرده است و بر بسیاری از امور مانند امور مالی، تجارت، کشاورزی و غیره تاثیر گذاشته است. بیت کوین اولین کاربرد گسترده فناوری بلاک چین بود، اما در حال حاضر بیش از 17000 آلت کوین دیگر نیز وجود دارند. اتریوم (Ethereum) دومین جایگاه بازار را در اختیار دارد و بزرگترین بلاک چین همه منظوره به حساب میآید. تاکید بیت کوین بر تبدیل شدن به یک ذخیره و دارایی ارزشمند و یک پوشش تورمی بوده که انتقال آن آسان و مطمئن است. از طرف دیگر Ethereum برای قراردادهای هوشمند و dApps (برنامههای غیر متمرکز) و پروژههای مالی غیر متمرکز (DeFi) طراحی شده است. اِتِر (توکن بومی شبکه Ethereum) یک کوین عالی محسوب میشود با این حال هنوز تا کامل شدن راه دارد. اما بنیاد اتریوم توانایی بهبود جنبههایی مانند عملکرد و امنیت را دارد که این مهم را با اجرایی کردن بهروزرسانی شبکه خود در قالب اتریوم 2 انجام میدهد.
اتریوم 2 چیست؟
این بهروزرسانی که با نام مستعار Eth2 و Serenity شناخته میشود، اولین ارتقاء بلاک چین قدیمی اتریوم است که قصد دارد سرعت، کارایی و مقیاسپذیری این شبکه را افزایش دهد و در عین حال سطح امنیت را بالا ببرد و شبکه را پایدارتر کند. اگر از قبل ETH دارید، نگران نباشید، شما مجبور به انجام هیچ کار خاصی نیستید؛ ارتقاء ETH 2.0 در پشت صحنه اتفاق میافتد.
از زمان راهاندازی اولیه، بلاک چین اتریوم به یکی از گستردهترین شبکهها در این حوزه تبدیل شده است. با ارزش بازار بیش از 330 میلیارد دلار، اتر پس از بیت کوین در رتبه دوم قرار دارد. رفتن به سمت اتریوم 2.0 ناگهانی نیست. ایده پیادهسازی مکانیسم اثبات سهام (Proof of Stake)، سالها در جامعه Ethereum وجود داشته است. در واقع، این شبکه قرار است مسیری که بلاک چینهای دیگر پیش از خود را تجربه کند. Cardano، Avalanche، Polkadot و Solana برخی از برجستهترین بلاک چینهای اثبات سهام (PoS) بر اساس ارزش بازار هستند.
آپدیت Ethereum 2.0
Eth 2 دو تغییر سختاری عمده داشته است ک در ادامه مطلب این تغییرات را با هم بررسی میکنیم.
اثبات سهام
این موضوع یک مکانیسم اجماع برای تسهیلکنندههای بلاک چین ETH به نام Validators است که به تراکنشهای در حال انجام نگاه میکنند، به جای اینکه این کار مربوط به ماینرهای اثبات کار اتریوم باشد. اعتبار سنجیها باید یک باند 32ETH ایجاد کنند که هدف آن جلوگیری از سوء استفاده است.
Sharding
اگر بخواهیم به شکل دقیقتر و تخصصی توضیح بدهیم باید گفت که هر Shard 128 که به آن اعتبارسنج مسئولیت زیرساخت و نگهداری شبکه را بر عهده دارند. آنها کلیدهای مربوط به امضای تایید و برداشت را نگهداری کرده که موقعیت این کلید و امضاها در زنجیره و درستی اعتبار هر تراکنش را بررسی میکنند. این فرآیند تایید اعتبار “تصدیق” نامیده میشود. کمیته اعتبارسنجی درباره اعتبار و زمانبندی کل بلاک چین تصمیم میگیرد. هر بلوک خردهی جدید توسط این کمیته در یک بازه زمانی 12 ثانیهای به نام “اسلات” پیشنهاد و تایید میشود.
اعتبارسنجیها همچنین برای جلوگیری از دستکاری و تقویت امنیت، با ارتباط بین خردهها به وسیله Beacon Chain، بین آنها جابهجا میشوند. (Beacon Chain: سیستمی که شبکه گسترش یافته ETH2.0 از خردهها و استکرها را هماهنگ میکند، یا میتوان به زبان ساده گفت چتری که خردهها را به هم متصل میکند.)
ساختار اولیه Eth2.0 دارای 64 قطعه است. بنابراین، هر شکاف فرصتی برای اعتبارسنجی خردهای است تا یک بلوک را به زنجیره اضافه کند و برای این کار پاداشی دریافت کند. 64 بلوک خرده و یک بلوک زنجیرهای Beacon در هر Shard وجود دارد. هر سی و دو اسلات نیز یک Epoch را تشکیل میدهند که تقریباً 6.4 دقیقه است.
در پایان هر دوره، کمیته 128 اعتبار سنجی تجزیه میشود و با استفاده از یک فرآیند نیمه تصادفی به نام RANDAO مجموعه جدیدی از اعتبار سنجیها انتخاب میشود. با تغییر کمیته و کنترل نتیجه نهایی، بلوکهای پیشنهادی را از اعتبارسنجیهای مخرب حذف میکند.
تفاوت بین Eth1 و Eth2
به شکل خیلی ساده میتوان گفت اتریوم 2 همان اتریوم 1 است که فرآیند Staking (استیکینگ، خرید یک رمز ارز و نگهداری از آن در کیف پول خود) روی آن اتفاق میافتد. تفاوت عمده، مکانیسم توافق مورد استفاده (تأیید یک تراکنش) است. Ethereum از اثبات کار (PoW) استفاده میکند، در حالی که اتریوم 2.0 از اثبات سهام (PoS) استفاده میکند.
مکانیسم Proof of Work در شکل فعلی خود یک فرآیند محاسباتی پر انرژی است که یک معمای پیچیده ریاضی را حل میکند و در حال حاضر توسط استخراجکنندگان Ethereum برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میشود و سریعترین ماینر برای حل پازل پاداش میگیرد. امید است که مکانیسم PoW نوآوری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر را تقویت کند.
در مکانسیم Proof of Stake، تراکنشها به جای ماینرها توسط اعتبارسنجی تایید میشوند. PoS نسبت به PoW در مصرف انرژی کارآمدتر است زیرا ایمنسازی یک بلاک چین توسط PoS از توان محاسباتی بسیار کمتری برای ایجاد بلوک استفاده میکند. بنیاد اتریوم تخمین میزند که اتریوم2 تا 99درصد انرژی کمتری نسبت به ETH1.0 مصرف میکند.
کسب و کار استخراج اتریوم با استفاده از PoW یک تجارت بسیار رقابتی است که نیاز به سرمایهگذاری سنگین در سختافزار استخراج و مصرف انرژی دارد. این فرآیند با حرکت به سمت Eth2.0 تغییر کرده و امکان مشارکت آسانتر را نیز فراهم میکند.
نقشه راه اتریوم 2
از پایان سال 2020 تا 2022 Ethereum 2.0 در سه و نیم مرحله عرضه میشود:
فاز 0
این مرحله زنجیره بیکن را در شبکه راهاندازی کرد. وظیفه اصلی این فاز مدیریت رجیستری اعتبارسنجیهایی بود که بلاکها را در شبکه اتریوم 2.0 ایجاد میکنند. همچنین چهارچوبهایی را برای تمام مراحل آیندهی این پروژه ایجاد کرد.
فاز 1
هدف اصلی فاز 1 پیادهسازی زنجیرههای خردشده و رولآپها بود. زنجیرههای Shard امکان تقسیم دادههای تراکنش را در 64 بلاک چین شبکه Ethereum فراهم میکنند. توزیع دادههای تراکنش، توان عملیاتی شبکه را به طور قابل ملاحظهای افزایش میدهد. با چندین زنجیره که به طور همزمان با هم کار میکنند، خروجی داده میتواند برای کاهش بار روی شبکه پخش شود. انتظار میرود فاز 1 در اوایل سال 2022 منتشر شود. لازم به ذکر است که ویژگیهای فاز 0 و فاز 1 تا راهاندازی فاز 1.5 و فاز 2 عمل نخواهند کرد.
فاز 1.5
فاز 1.5 فاصله بین فاز 1 و فاز 2 است. هدف اصلی این فاز ایجاد پل برای Ethereum 1.0 و Ethereum 2.0 است. از ادغام این دو اکوسیستم به عنوان “قلاب” یاد میشود. این ادغام شامل اتصال شبکه اصلی اتریوم 1.0 به زنجیره بیکن است و سپس بلاک چین اتریوم 1.0 به یکی از 64 زنجیره خردهای که در فاز 1 پیادهسازی شدهاند، متصل و تبدیل میشود.
راهاندازی فاز 1.5 نشاندهنده راهاندازی رسمی اتریوم 2 است و ویژگیهای آن تأثیر ملموسی بر شبکه خواهد داشت. فاز 1.5 به زودی پس از فاز 1 در سال 2022 خواهد آمد.
فاز 2
پس از اتصال Eth 2.0، فاز 2 شروع میشود. این کار قابلیت همکاری متقاطع را آغاز میکند و اجازه توسعه برنامههای غیر متمرکز بومی (dApp) را در شبکه میدهد. فاز 2 به شبکه توانایی رسیدگی به قراردادها و تراکنشهای هوشمند را نیز میدهد. این امر رسماً هر زنجیره تکه تکه در شبکه را به یک شبکه اصلی کاملاً کارآمد تبدیل میکند.
انتظارات از سرعت هر تراکنش ETH2.0
حتی ارزهای دیجیتال نسل دوم مانند اتریوم 1.0 از محدودیتهایی در توان عملیاتی و مقیاسپذیری خود رنج میبرند. شبکه بیت کوین در حال حاضر تنها میتواند هفت تراکنش در ثانیه را پردازش کند و تنها 4.6 تراکنش را تضمین میکند، در حالی که اتریوم میتواند بین 15 تا 45 تراکنش را انجام دهد. اگر میزان استفاده از آن بیشتر شود، این تعداد تراکنش برای Ethereum یک مانع محسوب میشود. شبکه ETH2.0 تا 100000 تراکنش در ثانیه مقیاس خواهد شد. برای یک مقایسه کوچک، درنظر بگیرید که شبکه گسترده VISA میانگین 1700 تراکنش در ثانیه را دارد و ادعا میکند که میتواند تا 24000 تراکنش را انجام دهد.
تاثیر اتریوم 2 چه خواهد بود؟
با ایجاد و راهاندازی نهایی پروژه اتریوم 2، کاربران این شبکه خوشحال خواهند شد زیرا Ethereum ساختار کارمزد خود را تغییر میدهد و کاربران هزینه کمتری برای تراکنش پرداخت خواهند کرد. هزینههای پایینتر و سرعت بالاتر Ethereum 2.0 اجازه میدهد تا انواع بیشتری از معاملات DeFi امکانپذیر شوند و فرصتهایی را به انواع جدید و متفاوتی از توکنهای امنیتی، NFTها و سایر برنامههای مالی توزیعشده که با Eth.1 منطقی نبودند، میدهد.
ETH2.0 همچنین امکان ایجاد قراردادهای هوشمند پیچیدهتر و ارزانتر را با استفاده از جمعآوری دانش اندک و شرایط سادهتر فراهم میکند. با این جمعآوریها، تمام دادههای تراکنش به روشی ارزانتر از تراکنشهای معمولی مبتنی بر بلاک چین، در اتریوم دستهبندی میشوند و در دسترس قرار میگیرند. بار محاسباتی مستلزم جمعآوریها به شکلی خارج از زنجیره انجام میشود، که باعث افزایش بیشتر توان عملیاتی و کارایی هزینه تراکنش میشود.
با توجه به اینکه این بروزرسانی تاثیر شگرفی روی سرعت و بهره وری شبکه خواهد داشت، اما صرفا تنها تاثیر آن نخواهد بود. آپدیت اتریوم 2 پتانسیل این را دارد که کوین ETH را از یک رمز ارز گرانقیمت و تا حدودی لوکس، به یک نیاز روزانه برای انجام تعاملات مالی بدل کند.
سرنوشت ماینرهای اتر پس از اتریوم 2
ماینینگ یک فرآیند درآمدزا برای استخراج کنندگان است و شرکتهای زیادی در زمینه توسعه و فروش این دستگاهها فعال هستند. فرآیند اثبات کار که باعث رشد این حرفه شده است، پس از Eth 2.0 جای خود را به اثبات سهام خواهد دادر، بنابراین؛ ماینینگ با حضور Vlidatorها معنایی خواهد داشت. اما این پایان ماجرا نیست، چرا که پس از این بروزرسانی نگرانی ماینرها هم تا حدود زیادی برطرف خواهد شد،آنها میتوانند از روشهای دیگری مانند استیکینگ درآمد داشته باشند یا دستگاههای خود را برای استخراج سایر آلتکوینها که هنوز از مکانسیم اثبات کار قفعالیت دارند، استفاده کنند.
جمعبندی
ارتقای اتریوم 2 به این سیستم غیر متمرکز جهانی قراردادهای هوشمند اجازه میدهد تا با چشمانداز خود از سرعت، امنیت و قابلیت اطمینان پیش برود و رد پای کربن و آلودگی ناشی از استخراج خود را کاهش دهد و زمینه بازی را برای سرمایهگذاران فراهم کند. Ethereum 2 یک ارتقاء مورد نیاز به یک شبکه بلاک چین است که در حال حاضر بیشترین استفاده را برای قراردادهای هوشمند دارد. از آنجایی که پذیرش ارزهای دیجیتال، قراردادهای هوشمند، Dapps و NFT ها همچنان در حال رشد است، مقیاسپذیری شبکه اتریوم 2.0 بدون شک کاربران بیشتری را به خود جذب میکند و آن را به سرویس انتخابی اکثریت مخاطبان جامعه ارزهای دیجیتال تبدیل میکند.
در انتها باید یادآور شویم که در کنار تمام ویژگیهای منحصر به فرد و کارآمد Ethereum 2، کاربران حوزه رمز ارزها باید با دقت زیاد و پس از کسب آموزش کافی، نسبت به انجام هرگونه سرمایهگذاری یا فعالیت اقتصادی در این زمینه اقدام کنند. این مقاله صرفا جهت آشنایی و آموزش اولیه برای شناخت بیشتر این شبکه است و هیچگونه پیشنهادی برای سرمایهگذاری در آن توسط نویسنده و تیم بید ارز ارائه نمیشود.
اگر قصد دارید تا وارد حوزه رمز ارزها شوید، میتوانید با استفاده از مطالب مجله صرافی بیداَرز دانش خود را در این زمینه افزایش دهیدو همچنین، وبسایت صرافی بیداَرز روشهای معاملاتی متنوعی از جمله روش همتا به همتا (P2P)، ترید و OTC را به کاربران خود ارائه میدهد. شما میتوانید با توجه به نیاز و سبک معاملاتی خود برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال به وبسایت بیداَرز مراجعه و پس از تکمیل احراز هویت فوری (کمتر از 3 دقیقه)، به خرید و فروش رمز ارز از جمله خرید اتریوم بپردازید.