مقدمه
سوئینگ تریدینگ (Swing Trading) یا معاملات نوسانی روشی است که معاملهگران بازارهای ارز دیجیتال، بورس، فارکس و… از آن برای بهدست آوردن سود در یک مدت مشخص استفاده میکنند. مدت باز بودن پوزیشنهای سوئینگ تریدرها، معمولاً کوتاه مدت است و میتواند چند ثانیه یا حتی چند ماه باشد. هدفی که سوئینگ تریدرها بهدنبال آن هستند، کسب بیشترین سود از پتانسیل نوسانات قیمت است. آنها معمولا ارزها و یا سهمهای پرنوسان را برای این منظور انتخاب میکنند تا بتوانند در مدت زمانی کم، سودهای زیادی بهدست آورند.
معاملهگرها معتقد هستند که تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، هر دو در این شیوه معاملاتی کارآمد هستند. بعضی از افراد ترجیح میدهند تنها یکی از این دو نوع تحلیل را بهکار ببرند و برخی دیگر تلفیقی از هر دو را استفاده میکنند. اگر به آشنایی با سوئینگ تریدینگ (Swing Trading) علاقهمند هستید، در ادامه این مقاله با بیدارز همراه باشید.
استراتژی سوئینگ تریدینگ چیست؟
معاملهگرانی که از معاملات نوسانی استفاده میکنند، نسبت به معاملهگران روزانه و سرمایهگذاران بلند مدت، تعداد معاملات بیشتری دارند و مدت زمان کمتری در یک پوزیشن میمانند. فرصتهای نوسانگیری در بازارهای پرنوسان زیاد است اما استفاده از این روش در بازارهای بدون روند و خنثی، مناسب نیست. در صورتی که بازار روند خاصی نداشته باشد و تغییرات نوسانی در قیمت رخ ندهد، معاملهگران نوسانی فرصت زیادی برای کسب سود نخواهند داشت و حتی ممکن است به دلیل خطا در شناسایی روند، متحمل ضرر نیز شوند.
سویینگ تریدرها مدت زمان بسیار زیادی را به معاملهکردن اختصاص میدهند. اگر شما جزء آن دسته افرادی هستید که فرصت زیادی برای ترید ندارید و نگاه کردن طولانی مدت به چارت شما را خسته میکند، این شیوهی معاملاتی مناسبتان نیست و بهتر است به معاملات روزانه و سرمایهگذاری بلند مدت در تایمفریمهای بالاتر بپردازید.
در نتیجه، نمیتوان گفت که کدام روش بهتر از سایر روشها است؛ چراکه این موضوع به شرایط و اخلاقیات شما بستگی دارد. به طور کلی، اگر به خوبی آموزش دیده باشید، با هر روشی که معامله کنید، به سود میرسید.
معاملهگران نوسانی، عاشق آن دسته از اخبار فاندامنتالی هستند که به بازار شوک وارد میکنند و باعث ایجاد نوسانات شدید در قیمت میشوند؛ اما در صورتی که معاملهگر حرفهای نباشند و حد سود و ضرر خود را رعایت نکنند، ممکن است این نوسانات منجر به از دست رفتن کل سرمایهی آنها شود. بسیاری از معاملهگران علاوه بر تحلیل فاندامنتال از تحلیل تکنیکال نیز استفاده میکنند تا بتوانند تصمیمات معاملاتی بهتری بگیرند.
اگر در این مورد که «کدام نوع تحلیل و شیوهی معاملاتی برای شما بهتر است؟» تردید دارید، میتوانید تمامی روشها را با رعایت اصول مدیریت سرمایه امتحان و در نهایت، شیوهای را انتخاب کنید که از آن سود بیشتری بهدست آوردهاید.
مزایا و معایب معاملات نوسانی چیست؟
مزایای معاملات نوسانی عبارتند از:
- کسب سود در مدت زمان کوتاه در مقایسه با متدهای معاملاتی بلندمدت
- استفاده از اکثر نوسانات بازار و بازدهی بالا در مدت کوتاه
- امکان استفاده از تنها یک نوع تحلیل (تحلیل تکنیکال)
معایب معاملات نوسانی عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض ریسک بالا
- امکان ضررهای ناگهانی قابل توجه
- از دست دادن روند بلندمدت به دلیل کسب سودهای کوتاه مدت
رویکردهای تحلیلی استراتژی معاملات نوسانی
سویینگ تریدرها از برنامهها و استراتژیهای معاملاتی مختلفی استفاده میکنند تا به کار خود سرعت داده و اثر بخشی تحلیلهایشان را بالا ببرند. این کار در ابتدا ممکن است دشوار بهنظر برسد؛ چرا که طراحی یک استراتژی نیاز به دانش فنی بالایی دارد و هیچ استراتژی واحدی وجود ندارد که همیشه و بر روی تمامی نمادها و ارزها، سودده باشد. معاملهگران تلاش میکنند تا با استفاده از روشهای مختلف تحلیل، استراتژیهایی را طراحی کنند که نسبت ریسک به ریوارد خوبی داشته و مواردی مثل حد سود و حد ضرر در آنها گنجانده شده باشد.
رویکرد تحلیل تکنیکال در سوئینگ تریدینگ
برخی از محبوبترین الگوهای تکنیکال که سویینگ تریدرها از آنها استفاده میکنند عبارتند از:
- الگوهای نموداری (Chart Patterns)
- الگوهای کندل استیک بازگشتی (Reversal)
- کراس اورها (Crossover)
- الگوی پرچم (Flag)
- الگوی مثلث (Triangle)
- الگوی سر و شانه کف و سقف (Head and Shoulders)
- الگوهای دسته و فنجان (Cup and Handle)
نکته: تریدرها همچنین از اندیکاتورها و اوسیلاتورها نیز استفاده میکنند. معاملهگرها در بسیاری از مواقع، ترکیبی از متدهای گفته شده را برای طراحی یک استراتژی بهکار میبرند.
رویکرد تحلیل فاندامنتال در سوئینگ تریدینگ
در تحلیل فاندامنتال یا بنیادی، ارزش ذاتی یک دارایی، اخبار، تاثیرات خارجی، رویدادها و روندهای صنعت بررسی میشود و تصمیم خرید یا فروش، بر مبنای این موارد گرفته میشود. گاهی اوقات به دلیل انتشار اخبار تاثیرگذار، نوسانات شدید در بازارها رخ میدهد. در چنین مواقعی معاملهگرهای نوسانی سودهای هنگفتی از این نوسانات بهدست میآورند.
برنامه روزانه یک سوئینگ تریدر چیست؟
یک سوئینگ تریدر در ابتدای کار زمان خاصی را برای انجام معاملات خود انتخاب میکند. گرچه بازارهایی مثل بازار ارزهای دیجیتال در تمامی روزهای هفته و 24 ساعته باز هستند، اما تعیین یک بازهی زمانی مشخص و منظم برای انجام معاملات یک معاملهگر منظم، اهمیت زیادی دارد.
او سپس یک واچ لیست از لیست ارزها یا نمادهای مورد نظر خود را ایجاد کرده و تنها روی آنها تمرکز میکند. افراد تازهکار که شناخت کمی از بازار دارند، این لیست را به مرور زمان ایجاد میکنند. این لیست به شما کمک میکند تا نگاه جامعی به قسمت خاصی از بازار داشته باشید و فرصتها را از دست ندهید.
در مرحلهی بعد، بهسراغ بررسی نمودار نمادها یا جفت ارزهای منتخب رفته و در نقاطی که فکر میکند برای باز کردن پوزیشن خرید یا فروش مناسب هستند، معاملهی جدید باز میکند. در صورتی که قیمت به نقطهی مورد نظر تریدر نرسیده باشد، آن نقطه را علامت زده و منتظر سیگنال میماند. همچنین میتواند از گزینهی آلارم یا هشدار برای زمانی که قیمت، یک نقطهی خاص را لمس میکند، استفاده کند.
در نهایت به بررسی معاملات باز خود میپردازد و در صورتی که شرایط بنیادی یا تکنیکال یک نماد یا ارز تغییر کرده باشد یا قیمت به نقطهی مورد نظر رسیده باشد، اقدام به بستن معامله میکند.
نکته: یک معاملهگر موفق در مواقعی که خستگی شدیدی دارد و نمیتواند به اندازهی کافی تمرکز کند، از انجام معامله خودداری میکند.
تفاوت Swing Trading و Day Trading
معاملات روزانه (Day Trading) و معاملات سوئینگ (Swing Trading) دو سبک مختلف استراتژی معاملاتی هستند که تفاوتهای زیادی دارند و تنها شباهت آنها در رعایت «خرید در پایینترین نقطه و فروش در بالاترین نقطه» است. سویینگ تریدینگ در ارز دیجیتال محبوبیت زیادی دارد، با این حال افرادی هم هستند که معاملات روزانه را ترجیح میدهند. معاملهگرهای روزانه نسبت به معاملهگرهای نوسانی، تعداد معاملات کمتری انجام میدهند و ریسک خود را تا حد امکان پایین نگه میدارند. آنها معمولا در تایمفریمهای بالا اقدام به معامله میکنند و به همین دلیل فرصتهای معاملاتی کمتری دارند. درحالیکه سوئینگ تریدرها حتی در صورت از دست دادن یک فرصت ورود، میتوانند بلافاصله یک فرصت دیگر پیدا کرده و معامله جدیدی را باز کنند.
جمعبندی (سوئینگ تریدینگ)
واردشدن به بازارهای مالی و انجام معاملات کار سادهای است. اما نکتهای که باید رعایت شود اصول انجام معامله صحیح است. در کل فرقی نمیکند که چه تکنیکی را برای انجام ترید به کار میگیرید، مهم این است که تکنیک را در معرض آزمون و خطا قرار داده و بر اساس نتیجهای که بهدست میآورید، روش استفاده صحیح از آن را در جهت معاملات بزرگتر دریابید.
سادهترین راه برای اینکه دریابید ترید روزانه مناسب شخصیت شماست و یا سوئینگ تریدینگ، این است که ابتدا هر دو نوع معامله را به دقت بررسی کنید و سپس هر دو را امتحان کنید تا دریابید روش معامله متناسب با شما کدام است.