آیا ایران در صنعت ماینینگ از آمریکا پیشی می‌گیرد؟ تهران به دنبال سلطه در صنعت ماینینگ

تیم بیدارز

با حرکت ایران به سمت یک استراتژی ملی در زمینه استخراج ارزهای دیجیتالی مقامات دولتی ایران به نیروگاه‌ها برای استخراج ارزهای دیجیتال چراغ سبز نشان دادند. صنعت استخراج ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین در ایران با اجازه مقامات دولتی به نیروگاه‌ها، درحال‌توسعه است. آخرین اخبار حاکی از توسعه‌ صنعت ماینینگ در ایران می‌باشد.

از جولای 2019 که صنعت ماینینگ در ایران شکل قانونی به خود گرفت، مقامات دولتی تصمیم گرفتند تا از دریافت مجوزهای لازم توسط نیروگاه‌ها و افراد برای فعالیت در این زمینه اطمینان کسب کنند. با اجازه دولت به نیروگاه‌ها برای ورود به عرصه‌ ماینینگ، ایران به جمع کشورهای قدرتمند در “ جنگ هش ها » خواهد پیوست.

ایران که به دلیل هزینه پایین برق، شاهد هجوم افراد به صنعت ماینینگ بوده است، در حال جهش به ‌سوی کشورهای قدرتمند در این صنعت می‌باشد. ضمناً در چند ماه گذشته مشارکت ‌کنندگان اصلی در آمریکای شمالی در این صنعت، در حال ‌توسعه فعالیت‌های خود با انباشت انواع مختلف کوین‌ها بوده اند.

جدول کشورهای پیشرو در صنعت ماینینگ

مقامات دولتی ایران که به‌ نوعی به نیروگاه‌ها برای استخراج ارزهای دیجیتال دستور “آتش به اختیار» داده‌اند، به افراد فعال در این زمینه اخطار داده‌اند که آن‌ها حق استفاده از سوخت دولتی برای انجام این کار را ندارند؛ بنابر این موضوع، نیروگاه‌ها باید تمامی مجوزهای لازم را کسب کنند و از تعرفه برق مشخص‌شده توسط مراجع دولتی استفاده کنند.

این موضوع که دولت به نیروگاه‌ها اجازه‌ استفاده از سوخت دولتی را نمی‌دهد بدین خاطر است که دولت اطمینان حاصل کند این فعالیت‌ها مانند دیگر بخش‌های صنعتی تأثیر منفی روی عرضه‌ برق به ساکنین ندارد. بابک بهبودی، بنیان‌گذار پلتفرم تبادل ارزهای دیجیتال SynchroBit در این خصوص معتقد است:

“ورود ایران به عرصه‌ ماینینگ یک موفقیت بسیار بزرگ محسوب می‌شود، که این موضوع به معنی این است که ارزهای دیجیتال می‌توانند به‌عنوان یک دارایی مشروع و قانونی نزد مردم و صنایع مختلف مورداستفاده قرار بگیرند”

مقامات ایرانی تأکید دارند که صنعت ماینینگ در ایران مسئله جدیدی نیست. درواقع از ژوئن سال 2020 وزارت صنعت معدن و تجارت بیش از هزار گواهینامه استخراج ارزهای دیجیتال صادر کرده است . قبل از قانونی شدن صنعت ماینینگ در ایران، برخی سودجویان در مساجد و اماکن مذهبی، به دلیل هزینه برق رایگان  استخراج می‌کردند.

بعد از این اتفاقات علاوه بر توافقی که با دولت حاصل شد، دولت ماینر ها را با وعده معافیت‌های مالیاتی  به حضور در این عرصه تشویق کرد. ماینرهایی که پس از قانونی شدن فعالیت خود را به داخل کشورشان بازگرداندند، از بخشودگی‌های مالیاتی زیادی بهره‌مند شدند. به‌ عنوان بخشی از این کمپین که تنها افراد دارای مجوز مجاز به استخراج هستند، دولت برای افرادی که از استخراج غیرقانونی اطلاعات بدهند، ده میلیون تومان جایزه پیشنهاد داده است.

به تازگی رئیس‌ جمهور ایران، حسن روحانی به مقامات رسمی در بانک مرکزی، وزارت نیرو و وزارت اطلاعات و ارتباطات اعلام کرد که به دنبال توسعه‌ یک استراتژی جامع برای صنعت ماینینگ باشند. این حرکت نشان‌ دهنده برنامه دولت روحانی برای بهبود اقتصاد با صنعت کریپتو است. با وجود ابرتورم در اقتصاد ایران و ویروس کرونا که به ‌مثابه‌ آبی سرد بر پیکره‌ بی‌جان اقتصاد ایران بود، اکنون مقامات ایرانی به دنبال راهکارهایی برای بهبود اقتصاد در صنعت ماینینگ هستند. 

در کنار مصر، کویت و میانمار، ایران نیز یکی از پایین‌ترین هزینه‌های برق را دارد که این موضوع به‌ خودی ‌خود مشوق افراد برای حضور در عرصه‌ ماینینگ است.

بر اساس گزارش شرکت مدیریت دارایی ‌های دیجیتال CoinShares که در دسامبر 2019 منتشر شد، این شرکت اعلام کرد که انرژی قابل‌ تجدید جهانی در این صنعت 74.1 درصد بوده که به آهستگی هم‌ اکنون به 73 درصد رسیده است. بهبودی با اشاره به ادعای ایران مبنی بر این‌ که سهم بسیار بیشتری در بازار ماینینگ بیتکوین دارد افزود:

“برای تبدیل‌شدن به یک قدرت ماینینگ، صنعت ماینینگ ایران باید به آخرین تکنولوژی‌های دنیا، از جمله ماشین‌های پیشرفته دسترسی داشته باشد تا بهره‌وری مصرف انرژی را افزایش داده و نرخ ROI سرمایه‌گذاران را افزایش دهد. علاوه بر این باید دید که دولت دقیقاً برای این صنعت جدید و به ‌خصوص ورود شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی چه نقشه‌ای دارد.»

نیروگاه‌های ایران که در صنعت استخراج فعالیت  می‌کنند رد پای بیتکوین را افزایش داده و در نتیجه سهم بیشتری از نرخ هش جهانی را تصاحب می‌کنند. در آگوست 2019، یعنی دقیقاً یک سال گذشته، ایران با افزایش 9000 مگاواتی در طی 6 سال رده‌ نهم تبدیل ظرفیت گرمایی در دنیا را به خود اختصاص داده بود.

هم‌ چنین اخباری مبنی بر توسعه‌ فعالیت‌های ماینینگ در کشورهای پیشرو در این صنعت شنیده می‌شود. ماینر های اصلی آمریکای شمالی مثل  Bitfarms و Marathon ریگ‌های استخراج بسیار بزرگی از شرکت‌هایی چون MicroBT و Bitmain سفارش داده‌اند، به‌ خصوص بعد از هاوینگ ماه می بیت کوین. این محصولات جدید بهره‌وری را به نسبت ریگ‌های قبلی به‌شدت افزایش می‌دهند.

به نظر می‌رسد که صنعت ماینینگ توجه مقامات قرقیزستان را نیز جلب کرده است. در اوایل آگوست وزارت دفاع این کشور یک فراخوان مبنی بر اعمال مالیات 15 درصدی بر صنعت ماینینگ در این کشور منتشر کرد. این حرکت بخشی از تلاش‌های دولت قرقیزستان برای بهبود اقتصاد خود پس از ضربه‌ ویروس کرونا به این کشور می‌باشد.

به گفته‌ی سرمایه‌گذاران بزرگ بیتکوین ، کشورهایی مانند ایران به دنبال رقابت با ایالات‌متحده آمریکا هستند . گاو بزرگ بیتکوین مکس کیسر معتقد است که این تنش بین ایران و آمریکا قیمت بیت کوین را تا 500000 دلار بالا خواهد برد.

انتقال عمده‌ی قدرت هش از شرق به غرب می‌تواند موجب خاتمه‌ سلطه‌ی چین بر نرخ هش استخراج بیتکوین باشد. همچنین هزینه‌های بالا در اروپا و قوانین جدید بسیاری از ایالت‌های آمریکا می‌تواند موجب سلطه‌ آمریکا به قدرت جدید نرخ هش ماینینگ بیتکوین شود.

ثبت نظر جدید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها