در دهه گذشته، ارزهای دیجیتال به سرعت به عنوان یک ابزار معاملاتی و سرمایهگذاری، مورد توجه قرار گرفتهاند و کیف پولهای ارز دیجیتال، اساسیترین ابزار برای مدیریت این داراییها محسوب میشوند. با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، نحوه محافظت از کیف پول ارز دیجیتال و امنیت آن به موضوعی بسیار مهم تبدیل شده است.
اما چرا امنیت کیف پول ارز دیجیتال این اندازه اهمیت دارد؟ سریعترین پاسخ برای این سوال میتواند “حفظ داراییها و اطلاعات شخصی” باشد. اما چگونه میتوان از مشکلات احتمالی مرتبط با حفظ ارزهای دیجیتال جلوگیری کرد؟ در این مقاله، به بررسی اهمیت امنیت کیف پول ارز دیجیتال، انواع مختلف کیف پول، راهکارهای محافظتی مانند انتخاب رمز عبور قوی تا استفاده از والت سرد، و بهترین روشهای ذخیره داراییهای رمز ارزی پرداخته خواهد شد. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
چرا امنیت کیف پول ارز دیجیتال مهم است؟
با ظهور ارزهای دیجیتال و جاگیری آنها در فضای مالی بینالمللی، امنیت ولت ارز دیجیتال به یکی از مسائل حیاتی برای دارندگان این داراییها تبدیل شده است. ارزهای دیجیتال، به ویژه بیتکوین و اتریوم، به عنوان داراییهای ارزشمند، قابل تبادل و مناسب برای سرمایهگذاری مورد توجه قرار گرفتهاند. اما چرا باید به امنیت کیف پول ارز دیجیتال توجه ویژه داشت؟
شاید اولین و بزرگترین جواب، جلوگیری از سرقت داراییهای افراد باشد. اما قطعا این تنها جواب نیست و حتی خود این جواب نیز چند وجه مختلف دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
حفظ داراییهای مالی:
ارزهای دیجیتال اغلب به عنوان یک نوع ذخیره ارزش و دارایی انتخاب میشوند. حفظ امنیت کیف پول به معنای حفظ این داراییهای مالی و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به آنها میباشد.
غیر قابل برگشت بودن داراییها:
اگر ارزهای دیجیتال مانند حساب بانکی افراد، قابلیت ردیابی صددرصدی داشتند، نگرانی از سرقت داراییها کمتر بود. اما به دلیل ماهیت این نوع ارزش، در صورت سرقت، احتمال بازگرداندن آنها بسیار کم بوده و این مسئله بسیار نگرانکننده است.
حریم خصوصی و ناشناخته بودن:
وجه دیگر در اهمیت امنیت کیف پول ارز دیجیتال، حفظ حریم خصوصی کاربران است. درصورتی که کیف پول شما هک بشود، نه تنها مقداری از داراییها و یا همه داراییهایتان به سرقت میرود، بلکه اطلاعات مربوط به انواع داراییهای موجود در کیف پول به همراه سوابق تراکنشهای شما نیز مشخص میشود که این یعنی عدم وجود حریم شخصی.
جلوگیری از لو رفتن اطلاعات کاربری:
برخی از کیف پولها در زمان شروع استفاده کاربر، مقداری اطلاعات مانند نام یا نام خانوادگی یا ایمیل و غیره از او درخواست میکنند. امنیت کیف پول دیجیتال میتواند منجر به لو نرفتن این گونه اطلاعات فرد شود.
انواع کیف پول ارز دیجیتال و تفاوتهای آنها
به شکل رایج، کیف پولهای ارز دیجیتال را به دو دسته اصلی تقسیم میکنند: کیف پول حضانتی (Custodial) و کیف پول غیر حضانتی (Non-Custodial)
کیف پول حضانتی یا امانی (Custodial)
کیف پول ارز دیجیتال حضانتی به دستهای از کیفها گفته میشود که در آن، کاربر امنیت و نگهداری از کلیدهای خصوصی مربوط به کیف پول خود را به یک مجموعه ثالث (ارائهدهنده کیف پول) میسپارد. عموما صرافیهای ارز دیجیتال نیز کیف پولهای حضانتی را به کاربران خود ارائه میدهند تا بتوانند کنترل امنیت کلیدهای خصوصی آنها را بر عهده بگیرند.
کیف پول غیر حضانتی (Non-Custodial)
در این نوع کیف پولها بر خلاف کیف پول حضانتی، کنترل و امنیت کلیدهای خصوصی داراییها با خود کاربران است. یعنی هیچ شخص یا مجموعه ثالثی به کلیدهای خصوصی شما دسترسی نخواهد داشت. اکثر ولتهای رایج که افراد روی موبایل خود نصب میکنند، در همین دسته قرار میگیرند.
کیف پولهای حضانتی و غیر حضانتی خود به دو زیرمجموعه کیف پول گرم (Hot Wallet) و کیف پول سرد (Cold Wallet) تقسیم میشوند که در ادامه به تشریح آنها میپردازیم.
کیف پول گرم (Hot Wallet)
مهمترین و اصلیترین شناسه برای کیف پولهای رمز ارزی گرم، اتصال دائمی آنها به اینترنت است. یعنی در صورتی که بخواهید با یک کیف پول گرم کار کنید، باید آن را روشن و به اینترنت متصل کنید. کیف پول گرم که به آن کیف پول نرمافزاری نیز گفته میشود، به چند زیر مجموعه نرمافزار موبایل، نرمافزار دسکتاپ (سیستم) و نرمافزار تحت وب تقسیم میشود.
کیف پول سرد (Cold Wallet)
در قابل کیف پول گرم، کیف پول سرد قرار دارد که برای استفاده نیاز به اتصال مداوم به اینترنت ندارد. یعنی بدون حضور اینترنت شما میتوانید برخی فعالیتها را با این نوع کیف پول ارز دیجیتال انجام دهید. این دسته از کیف پولها عموما به دو دسته کیف پول سختافزاری (Hardware Wallet) و کیف پول کاغذی تقسیم میشود.
ما در مقاله کیف پول ارز دیجیتال چیست به شکل کاملی انواع کیف پولهای رمز ارزی، مزایا و معایب هر کدام و انواع روشهای ذخیره ارز دیجیتال را معرفی کردهایم که برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید آن را مطالعه نمایید.
چگونه ارزهای دیجیتال به سرقت میروند؟
با افزایش تعداد ارزهای دیجیتال و افزایش تعداد کاربران این حوزه، تعداد کیف پولها و شرکتهای ارئه دهنده خدمات مربوط به اینها نیز افزایش یافته است. به همین دلیل علاقه هکرها و روشهای هک و سرقت داراییهای رمز ارزی نیز افزایش داشته که در ادامه مهمترین روشهای سرقت ارزهای دیجیتال مربوط به کیف پولها را بررسی میکنیم. عموما حملات به کیف پول ارز دیجیتال به دو دسته حملات مستقیم و حملات غیر متسقیم تقسیم میشود.
حملات مستقیم به کیف پول ارز دیجیتال
در این نوع حملات، هکرها مستقیما به ولت ارز دیجیتال شما حمله میکنند. این حملات میتوانند به روشهای مختلفی انجام شوند، از جمله:
- حمله فیشینگ: در حملات فیشینگ ارز دیجیتال، هکرها از طریق ایمیل، پیامک یا پیامهای شبکههای اجتماعی، شما را فریب میدهند تا اطلاعات حساس خود را مانند کلیدهای خصوصی خود را در اختیار آنها قرار دهید.
- حمله مهندسی اجتماعی: در این نوع حمله، هکرها از طریق برقراری ارتباط و ایجاد دوستی با شما، به اطلاعات حساس شما دسترسی پیدا میکنند.
- حمله هک: در این نوع حمله، هکرها از طریق آسیبپذیریهای امنیتی موجود در کیف پول شما، به آن دسترسی پیدا میکنند.
حملات غیرمستقیم به کیف پول
در این نوع حملات، هکرها به طور غیرمستقیم به ولت ارز دیجیتال شما حمله میکنند. برخی از روشهای حملات غیر مستقیم به شرح زیر است:
- حمله به صرافیهای ارز دیجیتال: صرافیهای ارز دیجیتال بهعنوان دروازهای برای ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، هدف جذابی برای هکرها هستند. هکرها میتوانند با حمله به صرافیها، به داراییهای دیجیتال کاربران دسترسی پیدا کنند.
- حمله از طریق نرمافزارهای کیف پول: هکرهای ارز دیجیتال در برخی موارد با ایجاد کیف پولهای جعلی و تقلبی و انجام تبلیغات برای آنها، کاربرانی را به سمت خود جذب میکنند و پس از انتقال دارایی آنها به این کیف پولهای تقلبی، اقدام به سرقت آنها میکنند.
- حمله به دستگاههای کاربران: هکرها میتوانند با نصب نرمافزارهای مخرب بر روی دستگاههای کاربران، به کلیدهای خصوصی آنها دسترسی پیدا کنند.
- حملات مخفی: حملات مخفی به دستهای از حملات گفته میشود که در آن، شما به هیچ وجه متوجه حمله نمیشوید. مثلا شما قصد دارین تایک معامله و یا پرداخت انجام دهید. به این قصد، آدرس کیف پول مقصد را کپی میکنید، اما درست در لحظه جایگذاری آن برای انتقال، یک بدافزار (که هیچ تاثیری در هیچ بخش موبایل شما ندارد و شما اصلا از وجود آن خبر ندارید!) آدرس مقصد را تغییر میدهد. شما پس از انتقال دارایی متوجه میشوید که دارایی به مقصد اشتباهی منتقل شده است.
چگونه از کیف پول ارز دیجیتال خود محافظت کنیم؟
شاید در سادهترین حالت بتوان گفت که برای حفظ امنیت داراییهای خود، همیشه مراقب باشید و به هیچ چیز اعتماد نکنید! حال این جمله را تشریح میکنیم.
- هیچ وقت روی لینک یا آدرسی که نمیشناسید، کلیک نکنید. مراقب ایمیلهای تبلیغاتی باشید.
- وارد سایتهای ناشناس نشوید و از آنها استفاده نکنید. حتی یک تبلیغ به عنوان اسپانسر در صفحه جستجوی گوگل میتواند سایت مخرب باشد.
- نرمافزارهایی که نمیشناسید را دانلود نکنید. تا زمان مطمئن شدن از یک نرمافزار، اصلا آن را روی موبایل یا دستگاه خود نصب نکنید.
- نرمافزارهای گوشی موبایل خود را به شکل مداوم، آپدیت کنید. نرمافزارها را فقط از منابع مطمئن دانلود و نصب کنید.
- قبل از انجام هر تراکنش، حتما آدرس مقصد را در آخرین مرحله قبل از جابهجایی چک کنید. چک کردن تنها 2 یا 3 حرف اول و آخر آدرس کفایت نمیکند، حداقل 5 حرف از اول و وسط و آخر چک کنید.
- هیچ وقت اطلاعات شخصی یا کلیدهای خصوصی خود را در اختیار کسی قرار ندهید.
- در ایجاد ارتباط با افرادی که در شبکههای اجتماعی با آنها آشنا میشوید، بسیار محتاط باشید.
امنیت کیف پول ارز دیجیتال: از رمز عبور قوی تا کیف پول سختافزاری
انجام چند کار ساده میتواند سطح امنیت والت ارز دیجیتال شما را تا چندین مرحله افزایش دهد. در ادامه انواع نحوه محافظت از کیف پول ارز دیجیتال را بررسی میکنیم.
رمز عبور قوی
استفاده از یک رمز عبور قوی برای دسترسی به کیف پول، یکی از اساسیترین نکات ایمنی کیف پول ارز دیجیتال محسوب میشود. یک رمز عبور قوی باید شامل حروف بزرگ و کوچک، اعداد و نمادها باشد. همچنین از استفاده از رمزهای آسان یا مشتق از اطلاعات شخصی خود (مانند نام یا نام خانوادگی یا شماره موبایل و غیره) جدا بپرهیزید.
تایید هویت دو مرحلهای
فعال کردن تایید هویت دو مرحلهای (2FA) به معنای اضافه شدن یک لایه اضافی به فرآیند ورود به یک نرمافزار یا پلتفرم است. علاوه بر رمز عبور، قرار دادن یک کد اضافی یا تاییدیه از طریق تلفن همراه (مثل دریافت کد ورود به شکل sms)، تایید هویت را تضمین میکند.
بهروزرسانی نرمافزار
همواره مطمئن شوید که نرمافزار کیف پول شما بهروز باشد. بهروزرسانیهای نرمافزاری اغلب حاوی بهبودهای امنیتی هستند که میتوانند کیف پول شما را در برابر تهدیدات جدید محافظت کنند.
مراقبت از کلیدهای خصوصی
کلیدهای خصوصی برای دسترسی به ارزهای دیجیتال شما بسیار حیاتی هستند. مراقبت دقیق از این کلیدها، مانند نگهداری در یک محل امن و دور از دسترس دیگران، امنیت ارزهای دیجیتال شما را تضمین میکند.
استفاده از نرمافزارهای امنیتی
نرمافزارهای امنیتی مانند آنتیویروس و فایروال میتوانند به محافظت از دستگاه شما در برابر حملات سایبری کمک کنند.
استفاده از کیف پول دیجیتال سختافزاری
و در نهایت، استفاده از یک کیف پول سختافزاری، گزینه بسیار مناسبی در بهبود امنیت داراییهای شما است. نحوه ذخیره ارز دیجیتال به صورت سرد، از حملات آنلاین جلوگیری کرده و امنیت بالاتری را برای داراییهای شما فراهم میآورد. بهخصوص، به دلیل اینکه اکثر کیف پولهای سختافزاری هنگام اتصال به اینترنت غیرفعال میشوند، حملاتی که از طریق شبکه رخ میدهد، به این نوع کیف پول دسترسی نخواهند داشت.
امنترین کیف پولهای ارز دیجیتال؛ بهترین کیف پولهای دیجیتال 2023
شاید چیزی به عنوان امنترین کیف پول ارز دیجیتال وجود نداشته باشد. در سالهای اخیر دیده شده که شرکتهای بسیار معتبر و مشهور نیز مورد سرقت هکرهای ارز دیجیتال قرار گرفتهاند. اما در ادامه سعی میکنیم چند مورد کیف پول ارز دیجیتال امن و معتبر را برای شما نام برده و معرفی کنیم.
کیف پول Coinbase
Coinbase یک پلتفرم معتبر خرید، فروش و ذخیره ارزهای دیجیتال است. با رابط کاربری ساده و پشتیبانی از ارزهای متعدد، Coinbase برای مبتدیان و حرفهایها بسیار کارآمد و جذاب است. همچنین، سطح امنیتی بالا و امکانات تایید هویت دو مرحلهای، این پلتفرم را به یک انتخاب امن تبدیل کرده است.
کیف پول Ledger Nano S
کیف پول سختافزاری Ledger Nano S یک وسیله ذخیره سازی سرد و فیزیکی برای ارزهای دیجیتال است. با قابلیت ذخیره کلیدهای خصوصی در داخل دستگاه و امکانات امنیتی پیشرفته، این ولت یکی از امنترین راهحلها برای نگهداری داراییهای رمز ارزی محسوب میشود.
کیف پول MetaMask
متامسک (MetaMask) یک کیف پول نرمافزاری برای مرورگرهای وب است که به کاربران امکان میدهد با سایتهای مرتبط با ارز دیجیتال ارتباط برقرار کنند. این کیف پول، قابلیت اتصال به اپلیکیشنها را فراهم میکند و به کاربران این امکان را میدهد تا ارزهای دیجیتال خود را به راحتی مدیریت کنند.
پیشنهاد میکنیم بخوانید: همهچیز درباره کیف پول متامسک+آموزش نصب و استفاده
کیف پول Trezor
Trezor یک کیف پول سختافزاری بوده که از امنیت بالایی برخوردار است. با دارا بودن صفحه نمایش لمسی و قابلیت نگهداری کلیدهای خصوصی در دستگاه، Trezor یک انتخاب عالی برای کاربران حوزه رمز ارزها محسوب میشود.
کیف پول Electrum
Electrum یک کیف پول نرمافزاری است که با ویژگیهای کم حجم بودن و سرعت بالا شناخته میشود. از سایر امکانات کاربردی الکتروم میتوان به تایید هویت دو مرحلهای و قابلیت پشتیبانگیری اشاره کرد.
کیف پول Crypto.com
Crypto.com یک صرافی ارز دیجیتال است که امکانات متعددی از جمله کیف پول اختصاصی خود را به کاربران ارائه کرده است. از ویژگیهای این کیف پول میتوان به سیستم ورود دو مرحلهای و امکان اتصال به پروژههای مالی غیر متمرکز (DeFi) را نام برد.
کیف پول Trust Wallet
در آخر، یکی از بهترین و پر مخاطبترین کیف پولهای ارز دیجیتال بدون شک تراست ولت است. این کیف پول به دلیل امنیت بالا، پشتیبانی از تعداد زیادی رمز ارز، دسترسی به وب 3 و پروژههای دیفای (DeFi)، رابط کاربری ساده و تعامل با سایر نرمافزارها، از محبوبیت بالایی در بین کاربران برخوردار است.
پیشنهاد میکنیم بخوانید: کیف پول تراست ولت چیست
بهترین روشها برای ذخیره ارزهای دیجیتال
بسته به شخصیت هر فرد، استراتژی مالی وی و میزان ارتباطگیری با انواع ولتها، نحوه محافظت از کیف پول ارز دیجیتال هر فرد با دیگری متفاوت است. اما اگر شما این مورد را در گوگل سرچ کنید، تقریبا جوابهایی که خواهی دید، از 3 بخش کلی تشکیل شده است: ذخیره سازی سرد با کیف پول سختافزاری، ذخیره سازی سرد با روش کاغذی و نگهداری از رمزهای شخصی و کلمات کلیدی در یک مکان بسیار امن. یعنی ذخیره سازی آفلاین و محافظت از رمز عبورها، بهترین گزینه خواهند بود.
این پیشنهاد برای جلوگیری از حملات آنلاین و هک دستگاهها است. گرچه میدانیم این روشها سرعت اجرای بالاتر و دسترسپذیری کمتری نسبت به نگهداری دارایی در کیف پول گرم دارد، اما از نظر میزان امنیت، در سطح بالاتری نسبت به ذخیره سازی گرم قرار میگیرد.
با این حساب ما نیز پیشنهاد میکنیم کلمات کلیدی یا کاغذ کلید خصوصی (در صورت استفاده از روش کاغذی) را در مکانی بسیار مطمئن و دور از دسترس هر شخص دیگر نگهداری کنید. در مرحله بعد، استفاده از والت سختافزاری میتواند گزینه بسیار امنی در نگهداری داراییهای دیجیتال باشد. البته خرید کیف پول سرد هزینه دارد، اما تنها با یک بار خرید میتوانید برای همیشه امنیت خود را تضمین کنید. فقط باید انواع این کیف پولها را بشناسید و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. همچنین با ترکیب چند روش مختلف مثل نگهداری سرد و گرم، میتوانید به بالاترین سطح امنیتی برسید. این روش عموما در صرافیهای معتبر رخ میدهد و برای آن، نیازمند استفاده از یک صرافی رمز ارزی هستید.
پیشنهاد ما این است که اگر قصد دارید از ذخیره سازی گرم و آنلاین برای حفظ داراییهای خود استفاده کنید، سعی کنید بهترین گزینه را انتخاب کنید. بهترین گزینه در این موضوع، مجموعهای خواهد بود که اولا لایههای مختلف امنیتی داشته باشد، ثانیا بتواند داراییهای شما را بیمه کند، و ثالثا در دسترس شما باشد تا در صورت بروز هر گونه مشکل بتوانید به محل آن شرکت یا مجموعه بروید.
جمعبندی
در این مقاله با بررسی انواع کیف پول، خطرات سرقت ارزهای دیجیتال و ارائه اصول امنیتی مختلف از جمله استفاده از رمز عبور قوی و کیف پولهای سختافزاری، سعی کردیم اطلاعات مناسبی برای افزایش سطح امنیت داراییهای دیجیتال را در اختیار شما قرار دهیم. همان طور که در مقاله اشاره شد، ترکیب ذخیرهسازی سرد و گرم میتواند بهترین سطح امنیتی را ایجاد کند. صرافی ارز دیجیتال بیدارز میتواند برای شما عزیزان گزینه بسیار ایدهآلی باشد، چرا که در کنار ایجاد لایههای مختلف امنیتی، هر دو گزینه کیف پول گرم داخلی و کیف پول سرد مجزا را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. با استفاده از بیدارز میتوانید تجربه جدیدی از فعالیت امن و سریع را در بازار رمز ارزها تجربه کنید.
مقالات مرتبط