در ماه های اخیر و پس از رکورد شکنی پی در پی بیتکوین و به طبع آن سایر آلت کوین ها، خیل عظیمی از عموم جامعه حتی آنهایی که با این حوزه آشنایی نداشتند هم به جهت کسب سود و سرمایه گزاری به سمت بازار ارزهای دیجیتالی روی آورده اند.
تصمیم خرید بیتکوین آسان است، اما شیوه خرید و تضمین امنیت در هنگام خرید به خصوص در شرایطی که فروشنده ممکن است در سوی دیگر کره خاکی زندگی کند، امری غیر قابل اجتناب و حیاتی است.
ما در مطلب آموزش صفر تا پانصد خرید و فروش بیت کوین در کشورهای مختلف به شیوه خرید از طرق مختلف این ارز دیجیتالی اشاره کردیم و مزایا و معایب هر بخش را هم با یکدیگر مقایسه کردیم. در همین راستا و در این مطلب قصد داریم معیارهای اصلی یک صرافی امن را مرور کرده و ایرانیان را از خطراتی که ممکن است سرمایه آنها را به بهانه تحریم تهدید کند آگاهی بخشیم.
انواع صرافی های آنلاین
- متمرکز
- غیر متمرکز
صرافی متمرکز
صرافی های متمرکز صرافی هایی هستند که توسط یک نهاد یا گروه به شکل متمرکز و با اعمال قوانینی خاص هدایت می شوند و در حال حاضر نیز بزرگترین صرافی های مارکت کریپتوکارنسی به صورت متمرکز هستند. از جمله مزایای این صرافی ها می توان به نقدینگی بالا، سرعت بالای معاملات، ابزارهای پیشرفته جهت ترید و… ارائه کرد.
البته صرافی های متمرکز در کنار مزایای یاد شده، دارای معایب بسیاری هم هستند که مهم ترین آن امکان هک شدن سرمایه کاربران است. از آنجا که در صرافی های متمرکز کلید خصوصی ارز کاربران بر روی سرورهای صرافی ذخیره میشود، امکان هک شدن و از دست رفتن تمام سرمایه همواره وجود دارد. 73 درصد از مبادلات متمرکز حضانت وجوه کاربر را بر عهده دارند، در حالی که 23 درصد از این نوع صرافی ها به کاربران اجازه می دهد تا کلیدهای خصوصی را کنترل کنند.

در این نوع صرافی ها سطح بالایی از خطرات برای کاربران به دلیل مشکلات بالقوه عملکرد، دستکاری بازار، خرابی سخت افزار، مشکلات تأخیر در ثبت سفارش و بسیاری از مشکلات ذاتی دیگر همواره وجود دارد. در صرافی های متمرکز ماهیت ارزهای دیجیتالی که برای انتقال به بستر بلاکچین احتیاج دارند به طور کلی از بین رفته است. به زبان ساده تر در صورت هک شدن سرور اصلی صرافی، تحت هیچ شرایطی امکان زنده کردن سرمایه نیست، چراکه عملاً معاملات بر روی شبکه ثبت نشده و قابل پیگیری نیستند.
همچنین هزینه های واقعی و فرآیندهای معامله غیر شفاف است و شامل هزینه های بالاتر از انتقال میشود. به عنوان مثال بد نیست که بدانید برای انتقال 1 واحد بیت کوین، به طور معمول شبکه 0.00001 بیتکوین به عنوان کارمزد کم میکند، این در حالی است که در صرافی های متمرکز علیرغم انتقال نیافتن واقعی ارز، رقمی بیشتر از این از حساب دو طرف معامله کسر میشود.
صرافی غیر متمرکز
به دلیل عدم امنیت، شفافیت و کارایی که مبادلات متمرکز نشان داده است، تقاضای زیادی برای مبادلات به صورت غیرمتمرکز ظاهر شده است. تعداد زیادی از بازیگران جدید در بازار ارز دیجیتالی در حال مقابله با مشکلات خرید و فروش به صورت متمرکز و رفع نیاز آشکار جامعه هستند.
برخلاف صرافی های متمرکز، در صرافی های غیرمتمرکز کلید خصوصی ارزهای دیجیتال در اختیار مشتریان قرار دارد و به این صورت احتمال هک صرافی تقریبا به صفر می رسد. اگرچه تا چند سال پیش به دلیل ظرفیت پایین شبکه بلاکچین بیتکوین، نبود نقدینگی زیاد و عدم دسترسی به ابزارهای تحلیل پیشرفته، صرافی های غیر متمرکز مورد توجه قرار نداشتند، اما امروز به دلیل ارتقا فناوری های به کار رفته در بازار این مشکلات مرتفع شده اند.
شاید تنها ایرادی که میتواند بر این نوع صرافی ها وارد باشد، عدم امکان ردیابی میزان تراکنش انجام شده از طریق آنها و طبع آن مالیات مشخص صرافی های غیر متمرکز است.
معیارهای یک صرافی ارز دیجیتال مناسب
صرافی ارز دیجیتالی بستری است که به مشتریان امکان می دهد دارایی های رمزنگاری شده را با دارایی های دیگر مانند پول فیات یا ارزهای دیجیتال دیگر معامله کنند. پرواضح است که اولویت اصلی انتخاب این بستر امنیت است.
معنی از امنیت صرافی این است که نه تنها زیرساخت های مناسب در مقابل هک یا برملا شدن اطلاعات را دارا باشد، بلکه تضمین دهنده حفاظت از دارایی های کاربران و افرادی که ارزهای خود را به کیف پول گرم آن صرافی منتقل کرده اند هم باشد.
شهرت
چند سال از آغاز به کار صرافی مدنظر میگذرد؟ آیا این صرافی قابل اعتماد است؟ این لینک میتواند شما را در پیدا کردن یک صرافی قابل اعتماد راهنمایی کند. بیدارز به عنوان اولین و معتبرترین صرافی ارز دیجیتال در ایران، شما را در انجام یک تراکنش تضمین شده یاری خواهد کرد.

مکان
از آنجا که ارزهای دیجیتالی در بسیاری از کشورها بازار نوپایی محسوب میشوند، ممکن است هنوز قوانین مرتبط با آن در کشورهای مختلف تصویب نشده باشد، یا آنکه قوانین کشور کاربر با کشور ارائه دهنده خدمات صرافی متفاوت باشد. به عنوان مثال اگر در ایالات متحده زندگی می کنید، به دلیل قوانین محل زندگی خود نمی توانید از صرافی های آنلاین مستقر در کشورهای دیگر به طور قانونی استفاده کنید. اگر به هر دلیلی نتوانید از خدمات صرافی مدنظر استفاده کنید، بیشتر مبادلات به شما در جریان ثبت نام اطلاع می دهند.
شیوه ارائه خدمات
صرافی های ارز دیجیتالی به روش های مختلفی از جمله p2p، خرید و فروش فوری، معاملات آتی، استیک و… امکان خرید و فروش و سرمایه گزاری بر روی این حوزه را در اختیار کاربران قرار می دهند. بدیهی است که هرچه تنوع ارائه خدمات در صرافی ها بیشتر باشد، کاربران با گزینه های بیشتری در هنگام سرمایه گزاری یا خرید و فروش رو به رو هستند که بسته به استراتژی مدنظر میتوانند یکی را انتخاب کنند.
تعداد ارزهای پشتیبانی شده
هرچه تعداد ارزهای پشتیبانی شده توسط صرافی بیشتر باشد، کاربران قدرت مانور بیشتری برای خرید و فروش ارزهای مدنظر دارند. علاوه بر آن ماینرها ارزهای کمتر شناخته شده در صورت لیست شدن ارز مدنظر در صرافی، میتوانند آن را بدون تبدیل به ارز دیگری خرید و فروش کنند.
شیوه پرداخت
اغلب صرافی های بزرگ فارغ از نوع متمرکز و غیر متمرکز، امکان پرداخت با کارت اعتباری یا نقدی را در اختیار کاربران خود قرار میدهند.
کارمزد شبکه
این کارمزد تضمین میکند که ماینرها به سرعت معامله شما را پردازش و تایید میکنند. بسیاری از صرافی ها این نرخ را به صورت خودکار تنظیم می کنند. در بسیاری از موارد این نرخ هنگام خرید یا فروش بیت کوین برای شما محاسبه می شود، اما قیمت آن معمولاً 0.00001 BTC یا چهار سنت (دلار آمریکا) است. بد نیست که بدانید آن دسته از افرادی که از کیف پول داخلی صرافی بیدارز استفاده کنند، از پرداخت کارمزد شبکه برای ارزهای دوج کوین، لایت کوین، ریپل و به زودی دیگر ارزها معاف هستند.
کارمزد صرافی
درآمد صرافی به طور معمول شامل دو دسته خرید مستقیم ارز دیجیتال و کارمزد خرید یا فروش به روش p2p میشود. بسته به کشور و قوانین محلی کارمزد صرافی های آنلاین ارزهای دیجیتالی متفاوت است، اما به طور معمول کارمزد خرید مستقیم ارز بین 3 تا 3.75 درصد است و کارمزد خرید و فروش به صورت کاربر به کاربر 0.5 درصد از مبلغ معامله از هر طرف محاسبه میشود.
نکات مهم در انتخاب صرافی آنلاین برای ایرانیان
همانگونه در مطالب بالا مرور کردیم، قوانین محلی در عملکرد هر صرافی تأثیر گذار است. از آنجا که اغلب صرافی های آنلاین ارز دیجیتال برای فعالیت در خاک ایالات متحده تابع قوانین این کشور هستند، دارای مجوز ارائه خدمات به کاربران ایرانی و حتی دارندگان پاسپورت ایرانی نیستند.

Coinbase یکی از اولین صرافی های آنلاینی بود که ارائه خدمات به ایرانیان را متوقف کرد و پس از آن BitMex و Bittrex نیز بدون هیچ اطلاعیه قبلی حساب کاربران ایرانی را مسدود کردند. درنهایت از زمان روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده و وضع تحریم های مالی جدید بایننس نیز به عنوان معتبرترین صرافی ارز دیجیتالی در جهان ارائه خدمات به ایرانیان را متوقف کرد و در زمان نوشتن این مطلب حتی امکان دسترسی به وبسایت این صرافی از طریق آی پی ایران نیز مسدود شده است.
این روند در روزهای اخیر شدت گرفته و حتی در صورت ثبت نکردن شماره همراه و صرفا بر اساس تشخیص اپراتور، مسدود سازی اکانت ایرانیان در این صرافی انجام میشود.
در برخی مواقع پس از مسدود سازی حساب، حتی امکان دسترسی به دارایی ها وجود ندارد، از این رو توصیه میشود که تحت هیچ شرایط از صرافی های خارجی استفاده نکنید، چراکه هر لحظه امکان مسدود سازی حساب و از دست رفتن تمام سرمایه ارزی شما وجود دارد. علاوه بر آنکه به دلیل نداشتن دسترسی فیزیکی، امکان پیگیری حضوری و پیگیری موضوع وجود ندارد.
در سوی دیگر بنا به دلایل یاد شده حد المقدور از صرافی های غیر متمرکز استفاده کنید، چراکه همیشه وقت کلید خصوصی ارز و به نوعی کنترل کامل آن در اختیارتان خواهد بود و حتی در صورت هک شدن سرور صرافی، دارایی شما به خطر نخواهد افتاد.