یرن فایننس گروهی از پروتکل های در حال اجرا بر بلاکچین اتریوم است که به کاربران این امکان را می دهد تا سودی که از دارایی های رمزپایه خود، از طریق مبادله و وام دهی، کسب کرده اند را بهینه سازی نمایند. یرن فایننس یکی از پروژه های مالی غیرمتمرکز نوظهور است که خدمات خود را تنها با استفاده از کد ارائه می دهد و نیاز به واسطه های مالی همچون بانک ها را حذف می نماید. به این منظور، سیستمی از مشوق های خودکار برای ارز رمزپایه آن (YFI) ایجاد شده است.
پلتفرم یرن فایننس از چندین محصول مستقل تشکیل شده است که متشکل اند از:
- APY – یک جدول اطلاعاتی که نرخ سود را در پروتکل های وام دهی مختلف نشان می دهد.
- Earn – بالاترین نرخ سودی که کاربران از طریق وام دهی یک دارایی به دست می آورند.
- Vaults – مجموعه ای از استراتژی های سرمایه گذاری که به منظور کسب بیشترین سود از پروژه های DeFi طراحی شده اند.
- Zap – چندین مبادله را در یک کلیک انجام می دهد و در هزینه و زمان صرفه جویی می کند.
کاربران از طریق قفل کردن ارزهای رمزپایه خود در قراردادهای یرن فایننس (که در پلتفرم های معاملاتی DeFi بالانسر و کرو اجرا می شوند) می توانند توکن های YFI را به دست آورند.
به این صورت، یرن فایننس در فعالیتی سرمایه گذاری می کند که با نام «yield farming» شناخته می شود؛ در این فعالیت، کاربران دارایی های رمزپایه خود را در یک پروتکل DeFi قفل می کنند تا ارز رمزپایه بیشتری به دست آورند. هرچه کاربر دارایی های بیشتری را در پلتفرم قفل کند، توکن های بیشتری به عنوان جایزه از سوی پروتکل دریافت خواهد کرد.
پلتفرم یرن فایننس در اولین ماه از فعالیت خود توانست دارایی هایی به ارزش 800 میلیون دلار را جذب کند، که همین امر آن را تبدیل به یکی از سریع رشدترین پروژه های DeFi تا به امروز کرده است.
پدیدآورندگان یرن فایننس
یرن فایننس در سال 2020 توسط یک توسعه دهنده مستقل با نام آندره کرونجی راه اندازی شد. قابل به ذکر است که پیش از راه اندازی یرن فایننس، کرونجی هیچ سرمایه ای برای این پروتکل دریافت نکرده و هیچ توکنی را نیز برای خودش ذخیره نکرد. همین امر، یرن فایننس را از اکثر پروژه های DeFi متفاوت می سازد، چرا که در دیگر پروژه ها، در ابتدا از طریق صندوق های سرمایه گذاری سرمایه مورد نیاز جذب شده و سپس گروهی برای توسعه این پروتکل شکل می گیرد. در ماه ژوئیه 2020، یرن فایننس ارز رمزپایه بومی خود را با نام YFI راه اندازی کرد.
نحوه عملکرد یرن فایننس
یرن فایننس پروتکلی است که به منظور استقرار قراردادها در بلاکچین اتریوم و دیگر صرافی های غیرمتمرکز که بر آن اجرا می شوند، طراحی شده است. بدین صورت، کاربران اعتماد می کنند که قراردادهای YFI و دیگر قراردادها بر اتریوم استقرار می یابند تا خدمات مورد نظر را ارائه دهند.
وام دهی و مبادله
اکثریت خدمات یرن فایننس شامل: Earn، Zap و APY امکان وام دهی یا مبادله ارزهای رمزپایه را در اختیار کاربران قرار می دهند.
Earn روشی است تا کاربران بیشترین میزان سود را از وام دهی کسب کنند، و از طریق جستجو میان پروتکل های وام دهی مختلف همچون Aave و کامپوند، بالاترین نرخ سود را برای کاربران پیدا می کند. سپس کاربران می توانند ارزهای DAI، USDC، USDT، TUSD یا USD خود را در پلتفرم یرن فایننس سپرده گذاری کنند تا سود کسب نمایند.
به همین ترتیب، Zap به کاربران اجازه می دهد تا چندین سرمایه گذاری را تنها با یک کلیک انجام دهند. برای مثال، مبادله DAI با yCRV (از دیگر ارزهای رمزپایه DeFi) در حالت عادی در پلتفرم های یرن فایننس و کرو در 3 مرحله انجام می شود، اما از طریق Zap می توان این عملیات را در یک مرحله انجام داد. این امر موجب صرفه جویی در زمان، هزینه و کارمزد مبادلات خواهد شد.
APY در میان پروتکل های وام دهی مورد استفاده Earn جستجو می کند، و به صورت تخمینی میزان سود دریافتی را، به صورت سالانه و برای مقدار معینی از سرمایه، به اطلاع کاربر می رساند.
Vaults که پیچیده ترین خدمات یرن فایننس هستند، به کاربران این امکان را می دهند تا با استفاده از کدهای خودکار پلتفرم، استراتژی های سرمایه گذاری فعال را دنبال کنند. در این حالت، Vaults مانند صندوق های مشترک فعال عمل می کند.
این استراتژی ها که هنوز در مراحل آزمایشی قرار دارند به زبان سالیدیتی منتشر شده اند و برای درک نحوه عملکرد Vaults باید با کدنویسی آشنایی داشته باشید. با این وجود سرمایه گذاری در یک Vault بسیار آسان است. رابط کاربری یرن فایننس به کاربران اجازه می دهد تا کوین های مشهوری چون DAI و USDC را سرمایه گذاری کنند.