بنیاد ریپل که در سال 2013 آغاز به کار کرده است، هدف تکمیل پرداخت های سنتی را در سر داشته و قصد دارد تراکنش هایی را که امروزه میان پایگاه های داده تحت کنترل سازمان های مالی انجام می شوند را به یک زیرساخت بازتر منتقل سازد.
XRP یکی از جاه طلب ترین ارزهای رمزپایه پس از بیتکوین است. طراحی این ارز بسیار قابل توجه است، چرا که باعث ایجاد یک بحث ادامه دار در مورد نحوه ساخت و طراحی بلاکچین ها و موارد استفاده ای که باید داشته باشند شده است.
XRP لجر روشی جدید برای اجرای تراکنش های بلاکچین و سیستم سوابق ارائه داده است و طرفداران آن بر این باورند که می تواند کار را برای نهادهای قانونی که باید از قوانین سختگیرانه انتقال پول تبعیت کنند، آسان سازد. برخلاف بیتکوین که امکان شراکت در قدرت محاسباتی برای تایید تراکنش ها و ایمن سازی نرم افزار را به تمامی کاربران می دهد، XRP لجر این قدرت را تنها در اختیار کاربران تایید شده قرار داده است.
نودها برای نگهداری نسخه صحیحی از تاریخچه لجر ارز XRP به دست نمی آورند، بنابراین تمامی 100 میلیارد XRP موجود در زمان راه اندازی ریپل ایجاد شده و از طریق هدایای آنلاین در میان افراد و شرکت ها (همچنین عموم مردم) توزیع شده است.
اگر این طراحی ها همچنان بحث برانگیز باقی بمانند، بخش هایی از استراتژی ورود به بازار پروژه نیز مورد بحث قرار خواهند گرفت؛ این استراتژی ورود به بازار بر ایجاد یک شرکت سودبر تکیه دارد که در مقابل شرکت های بی طرف قرار می گیرد. این شرکت که ریپل نام دارد، هم اکنون به عنوان مباشر اصلی تامین بودجه و توسعه XRP لجر فعالیت دارد و نقش زیادی در رشد و اقتصاد دیجیتالی آن ایفا می کند.
نحوه عملکرد XRP لجر
XRP لجر فورک بلاکچین بیتکوین نیست، به این معنی که از کد آن استفاده نکرده است؛ گرچه از چندین ایده طراحی بیتکوین استفاده نموده است. XRP لجر همچون بیتکوین به کاربران اجازه می دهد که با استفاده از رمزنگاری کلید خصوصی و عمومی ارسال و دریافت ارز رمزپایه را انجام دهند. انتقال ارز میان آدرس ها نیازمند امضای دیجیتال است.
با این وجود XRP لجر از فناوری استخراج استفاده نمی کند و برای ایمن نگه داشتن لجر خود و تایید تراکنش ها، نیاز به سخت افزار محاسباتی مخصوص نیست. بلکه سرورها را قادر می سازد تا با استفاده از شبکه آن تراکنش ها را برای بررسی ارسال نمایند.
تنها تراکنش های تایید شده توسط «نودهای خاص» (سرورهای مجوز داری که از لیست نودهای خاص نگهداری می کنند) می توانند تعیین کنند که کدام تراکنش ها دارای اعتبار می باشند. نودهای XRP با استفاده از این طرح قابل اعتماد، می توانند تراکنش ها را به سرعت تایید کنند؛ البته تایید تراکنش ها مشروط بر این است که حداقل 80 درصد شرکت کنندگان آن را مورد تایید بدانند.
تفاوت میان ریپل و XRP در چیست؟
امروزه ریپل نام شرکت، XRP لجر نام نرم افزار و XRP نام ارز رمزپایه است. گرچه پیشتر به این صورت نبوده است. به دلیل نیاز به تغییرات در بازار، XRP لجر که نرم افزار استفاده از ارز رمزپایه XRP است و ریپل که شرکت ساخت و توسعه XRP است، هر دو در طول سالیان دچار تغییر برند شده اند. برای مثال، ریپل در سپتامبر سال 2012 با نام اوپن کوین تاسیس شد. این استارتاپ در سال 2013 نامش را به ریپل لبز تغییر داد و در اواخر سال 2015 نیز به نام ریپل رسید.

همچنین XRP لجر نیز پیش از این که به این نام خوانده شود، با نام های سیستم پرداخت باز ریپل، شبکه ریپل و لجر اجماع ریپل شناخته می شد. بر خلاف این ها XRP همواره با همین علامت نشان داده شده است، اما واحد این ارز رمزپایه در روزهای آغازین این پروژه با نام های ریپلز یا اعتبار ریپل شناخته می شد.
ریپل چگونه از XRP استفاده می کند؟
با وجود این که ریپل و XRP در یک زمان ایجاد شده اند، اهداف شرکت ریپل فراتر از XRP رفته است. در سال 2019 تنها یکی از محصولات ریپل به نام راهکار نقدینگی xRapid، به صورت پیشفرض از ارز XRP پشتیبانی کرد. دیگر محصولات ریپل، همچون xVia و xCurrent (که بر ارسال و پردازش پرداخت ها تمرکز دارند)، لزوماً نیاز به XRP نداشتند اما می توانستند به XRP لجر متصل شوند.
گرچه در سال 2020 ریپل هر سه این محصولات را یکی کرده و نام آن را ریپل نت گذاشته است؛ ریپل نت یک محصول برای 300 شرکت اقتصادی است که ریپل تاکنون با آن ها همکاری داشته. این شرکت ها با استفاده از ریپل نت می توانند به ویژگی مخصوصی که ریپل آن را «نقدینگی درخواستی» می نامد دسترسی داشته باشند. با این ویژگی تامین اعتبار حساب های خارجی از طریق تبادل XRP با ارز فیات در یک صرافی ارز دیجیتال و سپس تبدیل آن ارزها به ارز مورد نظر در یک صرافی ارز دیجیتال دیگر، امکان پذیر می شود.
ریپل همچنین به اینترلجر پروتکل وابستگی دارد. اینترلجر پروتکل یک نرم افزار با هدف تسهیل تراکنش ها میان ارزهای رمزپایه و دفترکل ها بانکی می باشد. این نرم افزار متن باز لزوماً به XRP نیاز ندارد، اما می تواند به XRP لجر متصل گردد.
ریپل بر این عقیده است که تمامی محصولات آن از جمله XRP، روزی منجر به ایجاد «اینترنت ارزشی» می شوند که در آن می توان آزادانه با ارزهای دولتی، دارایی های معمولی و ارزهای رمزپایه در سرتاسر جهان تجارت کرد.