ترون پلتفرم غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین باهدف ایجاد یک اکوسیستم جهانی محتوای دیجیتال با ظرفیت تقسیم شده تکنولوژی است که به کاربران اجازه پخش راحت و به صرفه محتوای دیجیتال را میدهد.
ترون در سپتامبر 2017 توسط یک موسسه عام المنفعه سنگاپوری به نام بنیاد ترون بنیانگذاری شد. مدیر عامل این بنیاد جاستین سان است و به تیم درونسازمانی بلندآوازه و قوی خود متعهد است. در این مقاله به بررسی شبکه ترون، عملکرد آن و ارز دیجیتال آن یعنی ترونیکس (TRX) میپردازیم.
حذف واسطه
با استفاده از ویژگیهای بلاکچین و تکنولوژی شبکه p2p، ترون تلاش میکند تا فاصله بین تولیدکنندگان محتوا و مصرفکنندگان محتوا را با حذف واسطه پر کند. نتیجه این کار افزایش دریافتی تولیدکننده محتوا و کاهش پرداختی مصرفکننده محتوا می باشدکه یک موقعیت برد برد را به وجود میآورد.
برای فهم بهتر، این فرآیند را با شبکه مشهور نتفلیکس مثال میزنیم که یک سرویس ارائه محتوا هنگام درخواست است، به این معنی که شما در زمانی که میخواهید فیلم یا سریال موردنظر خود را تماشا کنید باید از این شبکه استفاده کنید. در واقع یک سازمان مستقل سرویسهایی را به صورت غیرمتمرکز کنترل میکند.
فردی را تصور کنید که قصد دارد سریال مورد علاقه اش را که حق پخش آن را نتفلیکس خریداری کرده تماشا کند، او مبلغی را به این سایت پرداخت میکند، شبکه نتفلیکس از این مبلغ سهم خود را برداشته و باقی را به تهیهکنندگان فیلم میدهد، در اکثر مواقع بهترین سهم از آن واسطه است.
ترون این مدل تجاری را روی شبکه عمومی بلاکچین پیاده سازی میکند و به عنوان یک مخزن غیرمتمرکز توزیع شده بین همه مردم عمل میکند که آن را مؤثرتر و بهصرفهتر میکند. در واقع هدف این پلتفرم، اجازه به هر شخصی برای میزبانی از محتوای خود در یک شبکه مبتنی بر بلاکچین و حذف واسطه است. در این صورت مصرفکنندگان محتوا میتوانند به صورت مستقیم به خود تولیدکننده محتوا پرداخت کنند.
در این فرآیند، ترون به عنوان یک پلتفرم غیرمتمرکز باز تلاش دارد مشکل انحصار محتوای اینترنت که توسط چند شرکت قدرتمند کنترل میشود را حل کند.
آینده ترون
ترون یک ابتکار جاه طلبانه است که سالهاست برای یک رویداد مهم در حال آمادهسازی و تجهیز است. پیشنهاد فعلی ترون Exodus نام دارد، پلتفرم رایگانی که برای توزیع p2p و فضای ارائه محتوا بسیار مناسب است. Exodus در حال حاضر از تکنولوژی بلاکچین استفاده میکند اما از یک پروتکل خاص مبتنی بر وب برای حمایت از سیستم توزیع محتوا استفاده هم بهره میبرد.
فاز بعدی Odyssey نام دارد که طبق برنامهریزیها باید از ژانویه 2021 شروع به فعالیت کند. Odyssey که قدرت شبکه بلاکچین را افزایش خواهد داد، برای ایجاد شبکه اصلی ترون نیز به عنوان مشوق مالی اصلی فعالیت میکند.
به جای دنبال کردن روشهای سنتی برای دستیابی به محتوا، Odyssey طوری برنامه ریزیشده تا تولیدکنندگان بر اساس روشی که به واکنش استفادهکنندگان و بازخورد آنها نسبت به محتوا مربوط میشود، تشویق شوند.
فرض کنید در حال گوش دادن به موسیقی یک شخص در گوشه خیابان هستید. شما به موسیقی علاقه مند میشود و به نوازنده نزدیکتر میشوید تا موسیقی را بهتر بشنوید. به محض این که نواختن اجراکننده خیابانی تمام شد، به اندازهای که از عملکرد او لذت بردهاید پاداش خواهید داد؛ یا حتی بیشتر خواهید داد تا او به نواختن ادامه دهد.
برنامه مشوق ترون نیز به همین شکل است. جایی که شما به پیش نمایشها که در ازای مبلغ کمتر و یا به صورت رایگان عرضه میشوند، دسترسی دارید و بعد اگر از این پیشنمایشها خوشتان آمد، برای نسخه اصلی مبلغ بیشتری پرداخت خواهید کرد.
دو فاز بعدی به نامهای Great Voyage و Apollo به منظور قادر ساختن خالقان محتوا برای ایجاد برند خود و ICO یا همان عرضه اولیه سکه این بنیاد و حتی ایجاد توکن شخصی است. این ویژگی بنیاد ترون بسیار شبیه به اپلیکیشن های پلتفرم مبتنی بر بلاکچین اتریوم است.
بنیاد ترون حتی جلوتر تا سال 2025 را نیز پیشبینی کرده است. فاز Star Trek که در اواسط 2023 و Eternity که در اواسط 2025 عرضه خواهد شد. جایی که مشارکتکنندگان قادر خواهند بود تا پلتفرمهای گیمینگ و پیشبینی خود را طراحی کنند و حتی به جذب سرمایه بپردازند.
ترونیکس (TRX) چیست؟
شبکه ترون دارای یک ارز داخلی با نام ترونیکس هست که میتواند در نقش سوخت فعالیت چرخه این پلتفرم هم عمل کند. هر شخصی میتواند این ارز را در صرافیهای بزرگ مانند Binance با ارزهایی مانند اتریوم، بیت کوین یا تتر مبادله کند. البته امکان خرید این ارز توسط ریال در صرافی بیدارز نیز وجود دارد. این ارز همچنین در کیف پول هایی که از بلاکچین اتریوم پشتیبانی میکنند مانند MyEtherWallet- قابل نگهداری است.
ترونیکس همچنین میتواند توسط مصرفکنندگان محتوا برای خرید محتوا استفاده شود. سپس این کوینها بهحساب تولیدکنندگان محتوا، جایی که میتوانند به دیگر ارزها تبدیل شوند یا برای پرداخت در سرویسهای بلاکچین واریز خواهند شد.
در حال حاضر ترونیکس از لحاظ ارزش بازار در جایگاه پانزدهم قرار دارد. افزایش محبوبیت محتوای دیجیتال به دنبال قول کاهش هزینهها نیازمند تلاشهای زیاد در حوزه بلاکچین است. چشم انداز این ارز همچنین با سرمایهگذاری سرمایهگذاران ثروتمند چینی بسیار رشد کرده است.
با ملحق شدن تعداد قابل توجهی از توسعهدهندگان گروه جک ما، کارآفرین چینی و صاحب علیبابا به تیم ترون در اواخر 2017 شایعات زیادی مبنی بر همکاری علیبابا و ترون به وجود آمده است. این که ترون چگونه انتظارات را برآورده خواهد کرد جالب توجه خواهد بود.