شاخص قدرت نسبی (RSI) یک شاخص فنی است که در تحلیل بازارهای مالی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف استفاده از RSI این است که قدرت یا ضعف فعلی و تاریخی بازار را بر اساس قیمت های پایانی دوره معاملات اخیر ترسیم کند؛ البته شاخص را نباید با مقاومت نسبی اشتباه گرفت.
RSI به عنوان یک نوسان ساز حرکت اندازه گیری می شود و میتواند سرعت و مقدار حرکت قیمت را اندازه گیری می کند.
چگونگی استفاده از اندیکاتور زیبای RSI
RSI معمولاً در بازه زمانی 14 روزه مورد استفاده قرار می گیرد که در مقیاس 0 تا 100 اندازه گیری می شود ، سطح بالا و پایین به ترتیب با 70 و 30 مشخص می شود. البته از چارچوب های زمانی کوتاه یا طولانی تر هم میتوان برای چشم اندازهای کوتاهتر یا طولانی تر استفاده کرد.
سطح بالا و پایین در بازه 80 و 20 یا 90 و 10 کمتر اتفاق می افتد، اما نشان دهنده حرکت قوی تر است. اگر خط RSI بالاتر از عدد 70 برود بازار اشباع خرید میشود و سپس کندل های منفی خواهیم داشت. اگر خط RSI پایین تر از عدد 30 برود بازار اشباع فروش میشود و سپس کندل های مثبت خواهیم داشت.
RSI سیگنالهایی را ارائه می دهد که به سرمایه گذاران می گوید هنگام فروش بیش از حد اوراق بهادار یا ارز، خرید کنند و در صورت خرید بیش از حد آن را بفروشند.
RSI با پارامترهای توصیه شده و بهینه سازی روزمره آن مورد آزمایش و مقایسه با سایر استراتژی ها در مارک و شدیوا (2017) قرار میگیرد.
نکته ای که در مورد RSI باید ذکر شود این است که هنگام خروج از مناطق اشباع بدون افت یا صعود قیمت و فقط با نوسان قیمتی صورت بگیرد.
یکی دیگر از نکات جالب در استفاده از RSI به کاربردن خطوط روند همراه با این اندیکاتور می باشد. به عبارتی به همان شکل که خطوط روند را در مورد قیمت استفاده می کنیم به طریق مشابه می توان همان خطوط را در مورد RSI نیز استفاده کرد.
استفاده از ابزاری دیگر در کنار یک اندیکاتور برای کاستن از میزان خطاهاست. برای مثال می توان به جای استفاده از هر یک از اندیکاتورهای RSI یا MACD، همزمان از این دو اندیکاتور در کنار هم استفاده کرد تا این ابزار بتوانند خطاهای یکدیگر را پوشش دهند.
اگر در یک روند صعودی بلند مدت هستیم، سیگنال خرید وقتی اتفاق می افتد که RSI به زیر ۵۰ حرکت کرده و سپس به بالای آن سطح بازگردد. این اتفاق به معنی پولبک قیمتی باشد، تریدر با مشاهده اتمام پولبک (بر اساس RSI) در پوزیشن خرید قرار می گیرد و روند ادامه پیدا می کند.
سطح ۵۰ به این دلیل استفاده می شود که RSI در یک روند صعودی معمولا به سطح ۳۰ نمی رسد، در غیر این صورت حرکت اصلاحی بالقوه ای در حال شکل گیری است.
پوزیشن فروش در روند نزولی نیز وقتی اتفاق می افتد که RSI به بالای ۵۰ حرکت کند و سپس به زیر آن برگردد. خطوط روند و یا میانگین متحرک می توانند در تشخیص جهت روند و اینکه در چه جهتی پوزیشن اتخاذ شود کمک شایانی نمایند.